Dry Plan

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht  is een vochtprobleem dat vaak voorkomt indien het gebouw zonder waterkering werd geplaatst of de waterkeringslaag het opstijgende grondvocht niet meer tegenhoudt. Bakstenen hebben immers een capillaire werking: ze nemen het grondvocht op en dit zorgt voor tal van problemen binnenshuis zoals het loskomen van verf en pleisterwerk, afzetting van zouten, lelijke vochtplekken, muffe geur in huis, enzovoort. Er zijn geen snelle of oppervlakkige manieren om dit vochtprobleem op te lossen op lange termijn. Indien u de afwerkingslaag herstelt of een likje verf aanbrengt, zal dit slechts op korte termijn doeltreffend zijn…

De meest effectieve manier om opstijgend vocht af te stoppen op lange termijn is de muur te injecteren met een vochtwerende gel.

Injectie tegen opstijgend vocht

De meest effectieve manier om opstijgend vocht af te stoppen op lange termijn is de muur te injecteren met een vochtwerende gel. De gebruikte injectiegel is erg belangrijk. Er zijn immers verschillende producten om opstijgend vocht mee te behandelen, maar slechts weinig producten bieden een resultaat voor het leven. Dry Plan injecteert tegen opstijgend vocht met Rewahgel inject A, momenteel een van de meest doeltreffende producten. Daarom gebruiken we deze injectiegel als ons eigen huismerk: “DryPlan Injectiegel”. Voor elke geïnjecteerde muur met DryPlan Injectiegel kunnen we de klant een garantie aanbieden van 30 jaar tegen opstijgend vocht.

Het injecteren zelf gaat als volgt te werk: we verwijderen eerst de afwerkingslaag van de aangetaste muur. Vervolgens boren we zo dicht mogelijk bij het vloeroppervlak om de 10cm een gaatje. Deze gaatjes worden stofvrij gemaakt en geïnjecteerd met injectiegel. De injectiegel zal zich over de muur verspreiden en een horizontale barrière vormen zodat het vocht niet meer omhoog kan.

In tegenstelling tot het gebruik van andere injectieproducten dient bij onze injectiegel de injectiegaten niet dicht gemaakt te worden. Onze gel heeft immers als enige product geen kristallisatiefase. Dit wil zeggen dat wanneer ons product in contact komt met de lucht, het niet verhardt en dus niets van zijn werking verliest.

Afwerking na injectie

Een met DryPlan Injectiegel pas geïnjecteerde muur zal beletten dat opstijgend vocht zich in de toekomst nog kan voordoen. Maar uiteraard dient  de muur na het injecteren nog afgewerkt te worden. Een goede afwerkingslaag is enkel mogelijk indien de muur vrij is van hygroscopische zouten. Deze zouten worden meer dan vaak samen met het grondwater door de poreusheid van de muur omhoog gezogen en afgezet. Ook al is de muur reeds behandeld tegen opstijgend vocht, de afzetting van hygroscopische zouten blijft vocht aantrekken en zorgt er voor dat pleister en verf terug zal loskomen.

Dry-Plan-29De oplossing om de muur van een duurzame bezetting en vervolgens schilderwerk of behang te kunnen voorzien,  is de muur te voorzien van een membraan. Dit membraan is volledig zoutwerend zodat hygroscopische zouten de afwerkingslaag niet opnieuw kunnen aantasten. Het voordeel is ook dat een membraan onmiddellijk bezet kan worden, dus geen droogtijden. Indien een werf niet te groot is kunnen we de muur dus zowel tegen opstijgend vocht als tegen hygroscopische zouten beschermen en de muur herbepleisteren.  Tenslotte kan de muur opnieuw geschilderd of behangen worden nadat de bezetting droog genoeg is.

Pleister- en gyprocwerken

Niet enkel verhelpen wij uw vocht- en ventilatieproblemen, u kan ook op ons rekenen voor een volledige afwerking van uw ruimtes. Of het nu pleister- of  gyprocwerken zijn, Dry-plan zorgt voor de volledige afwerking.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x