FAQ

FAQ

Bekijk hier enkele veel voorkomende vragen en antwoorden.

Als ik zelf injecteer tegen opstijgend vocht, is dat dan even goed dan als ik een firma het laat doen?

Bij injecteren tegen opstijgend vocht is het heel belangrijk om nauwkeurig te werk te gaan mét het juiste product. Uiteraard hebben vakmannen de nodige ervaring en know-how in vochtbestrijding om de werken uit te voeren. De doe-het-zelver kan echter hetzelfde resultaat bekomen als hij de juiste methode volgt. De injectiemethode staat omschreven op onze site, ook kunt u deze vinden op de technische fiche van het door u gebruikte product. En uiteraard kunt u steeds rekenen op onze begeleiding en expertise.

Hoe zie ik het verschil tussen opstijgend vocht en andere vochtproblemen?

Er is geen algemene regel die het verschil kan aantonen tussen opstijgend vocht en andere vochtproblemen, vaak zijn verschillende factoren oorzaak van aanwezige vochtproblemen. Daarom is het zeer belangrijk om een correcte diagnose te laten uitvoeren voor een effectieve vochtbestrijding.

Is injecteren de enige gebruikte oplossing voor het verhelpen van opstijgend vocht?

Neen, soms wordt er geopteerd voor het “onderkappen” van de muren. Men zaagt dan de muur door om er een vochtkering in aan te brengen, zoals men bij nieuwbouw doet. Uiteraard  moet men dit in fases doen. Onderkappen heeft een pak nadelen ten opzichte van injecteren. Het zijn zeer ingrijpende werken voor de bouw met mogelijk schade aan de gevel tot gevolg. Elke overlapping van de vochtkering is een potentiële vochtbrug. Het is zeer arbeidsintensief en tijdrovend, en het is bijna onmogelijk het pand te blijven bewonen aangezien er enorm veel stofvorming ontstaat bij het inslijpen.

Heeft isoleren zin om een vochtprobleem te verhelpen?

Indien er zich reeds vochtproblemen manifesteren in de woning is het afgeraden om extra te isoleren. Het aanwezige vocht zal nog moeilijker te verwijderen zijn waardoor het schadebeeld zal vergroten. Het is beter eerst de oorzaak van de vochtproblemen te achterhalen en deze op te lossen alvorens te gaan isoleren.

Hoe weet ik of ik met een goede vochtbestrijder in zee ga?

We kunnen de aanpak van vochtproblemen opsplitsen in verschillende fases van de probleemdetectie tot de nazorg. Zorg ervoor dat u een grondige diagnose laat uitvoeren en dat alle oorzaken onder de loep zijn genomen. Vochtproblemen in de woning kunnen meer dan 1 oorzaak hebben. Na een effectieve vochtdiagnose kunt u op zoek naar een vakman die niet alleen de problemen op korte termijn maskeert maar echt een definitieve oplossing biedt. Hier kunt u rekening houden met de gebruikte technieken en producten, uiteraard is ook handig om naar referenties te vragen.

Hoe kan ik de woning best verluchten?

Verluchten gebeurt best gedurende een 10 a 15-tal minuten, liefst als het winderig is buiten zodat u een goede tocht krijgt. Hoe meer luchtverplaatsing, des te meer effect. Zorg voor voldoende ventilatie in woning om schimmelvorming te voorkomen.

Kan ik mijn vochtige muren bekleden met aluminiumfolie?

Indien u de muur gaat bekleden met aluminiumfolie dan verstopt u het probleem, het is beter de zaken grondig aan te pakken. Bij de plaatsing van aluminiumfolie zal het vocht proberen om boven de folie uit te stijgen, na een tijdje wordt het vocht terug zichtbaar en ga zo maar door. Alles wat u doet, schilderen, behangen, folie enz. heeft geen zin op lange termijn.

Is vocht in de woning gevaarlijk?

Het is zeer ongezond om in een vochtige woning te leven, denk maar aan uw gewrichten die op lange termijn zullen te lijden krijgen onder het vocht. Ook schimmels en zwammen zijn een “logisch” gevolg van vocht in de woning, deze zijn zeer gevaarlijk voor de luchtwegen. Vermijden is de boodschap!

Drogen de muren uit door de ruimte extra op te warmen?

Bij een verhoging van temperatuur gaat u het water sneller doen uitdampen, als de toevoer echter niet is gestopt zal de muur ook versneld terug water opnemen. Resultaat is verhoogde stookkosten en geen vermindering van vocht.

Zijn injectieproducten schadelijk?

Momenteel gebruikt men voornamelijk water gedragen producten die niet schadelijk zijn voor het milieu of voor de mens. U kunt altijd de specificaties opvragen van de producten die zouden gebruikt worden. Op de technische fiche vindt u de samenstelling van elk product, ook kunt u het WTCB-rapport opvragen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x