FAQ

Wij beantwoorden graag enkele veelgestelde vragen over vochtbestrijding. Staat jouw vraag er niet tussen? Meer weten? Geef ons gerust een seintje via info@dry-plan.be.

Is schimmel in huis slecht voor de gezondheid?

Luchtvochtigheid is belangrijk voor een goede luchtkwaliteit in huis, maar een té vochtige omgeving kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Vocht is de ideale broeihaard voor schimmel. Voorkomen als het kan, verwijderen als het moet, is de boodschap. Hier leggen we uit waarom het belangrijk is voor je gezondheid om schimmel in huis te voorkomen, en hoe je dat aanpakt.Hoe kan ik schimmel op de muur verwijderen?

Azijn, bleekwater of een duur chemisch middeltje uit de doe-het-zelfzaak. Het lijken eenvoudige en grondige oplossingen om schimmel op de muren te verwijderen. Opgepast: deze producten kunnen schadelijk zijn voor gezondheid en milieu, en het effect is maar van korte duur. Hoe ga je best te werk om veilig schimmel op de muur te verwijderen? Op deze pagina zetten we de drie stappen uiteen.Hoe zorg ik voor een goed onderhoud van mijn ventilatie?

Regelmatig onderhoud van je ventilatie is geen overbodige luxe: het houdt je systeem in topconditie. Sommige zaken, zoals de roosters reinigen en de filters vervangen, kan je zelf doen. Andere aspecten van het ventilatieonderhoud, bijvoorbeeld het poetsen van de luchtkanalen, laat je beter over aan een specialist. Op deze pagina vind je meer info voor een tiptop onderhoud.

Kom ik in aanmerking voor een premie ventilatie?

Voor de installatie van een ventilatiesysteem ontvang je geen afzonderlijke premie. Pas wanneer je het plaatsen van je ventilatie combineert met minstens twee andere energiebesparende maatregelen, kan je mogelijks rekenen op de Totaalrenovatiebonus. Meer weten hierover? Op deze pagina geven we een extra woordje uitleg.

Hoe zie ik het verschil tussen opstijgend vocht en andere vochtproblemen?

Er is geen algemene regel die het verschil aantoont tussen optrekkend vocht en andere vochtproblemen. Tal van factoren spelen een rol. Daarom is het belangrijk om een correcte vochtdiagnose te laten uitvoeren voor een effectieve vochtbestrijding.

Is muren injecteren de enige manier om opstijgend vocht te bestrijden?

Nee, er bestaat nog een tweede oplossing. We kunnen een muur ‘onderkappen’ om opstijgend vocht te behandelen. We zagen de muur door en brengen een vochtkering aan, zoals men bij een nieuwbouw doet. Dit gebeurt in verschillende fases. Maar een muur onderkappen heeft meer nadelen, in vergelijking met injecteren. Het zijn zeer ingrijpende werken voor de bouw, met mogelijke gevelschade tot gevolg. Elke overlapping van de vochtkering is een potentiële vochtbrug. Het is een zeer arbeidsintensieve en tijdrovende klus. Bovendien is het pand quasi onbewoonbaar tijdens de werken, aangezien er enorm veel stofvorming ontstaat bij het inslijpen.

Heeft isoleren zin om een vochtproblemen in huis te verhelpen?

Bij vochtproblemen in huis raden we af om de woning extra te isoleren. Het aanwezige vocht zal nog moeilijker te verwijderen zijn, waardoor het schadebeeld vergroot. Ons advies? Achterhaal eerst de oorzaak van de vochtproblemen met een grondige vochtanalyse en zorg voor een effectieve oplossing. Daarna kan je je woning isoleren.

Hoe weet ik of ik met een goede vochtbestrijder in zee ga?

We kunnen de aanpak van vochtproblemen opsplitsen in verschillende fases: van de vochtanalyse tot de nazorg. Zorg ervoor dat je een grondige vochtdiagnose laat uitvoeren, die alle oorzaken onder de loep neemt. Vochtproblemen in huis kunnen meerdere oorzaken hebben. Na een effectieve vochtdiagnose ga je op zoek naar een vochtspecialist, die een definitieve oplossing biedt op lange termijn. Houd rekening met de gebruikte technieken en producten om vocht te bestrijden. Uiteraard is het ook handig om naar referenties te vragen.

Wat is de beste manier om mijn huis te verluchten?

Jouw huis verluchten doe je best 10 tot 15 minuten lang, liefst wanneer het buiten winderig is. Zo krijg je een goede tocht. Hoe meer luchtverplaatsing, des te meer effect. Zorg voor voldoende ventilatie in huis om schimmelvorming te voorkomen.

Kan ik mijn vochtige muren bekleden met aluminiumfolie?

Vochtige muren bekleden met aluminiumfolie is geen langdurige oplossing. Je verstopt het vochtprobleem, in plaats van de oorzaak grondig aan te pakken. Bij de plaatsing van aluminiumfolie zal het vocht proberen om boven de folie uit te stijgen. Na een tijdje wordt het optrekkend vocht terug zichtbaar. Schilderen, behangen, folie plaatsen … heeft geen effect op lange termijn.

Is vocht in huis gevaarlijk?

Het is zeer ongezond om in een vochtige woning te leven. Je gewrichten zullen op lange termijn te lijden krijgen onder het vocht. Ook schimmels en zwammen zijn een ‘logisch’ gevolg van vochtproblemen in huis. Dit is erg gevaarlijk voor de luchtwegen. Vermijden is de boodschap!

Drogen vochtige muren uit door een ruimte extra op te warmen?

Bij een verhoging van de temperatuur, zal het water sneller uitdampen. Is de toevoer niet gestopt? Dan zal de muur ook versneld terug water opnemen. Zo krijg je geen vermindering van het vocht, wél verhoogde stookkosten.

Zijn injectieproducten voor vochtige muren schadelijk?

Om muren te injecteren, gebruiken we voornamelijk watergedragen producten. Die zijn niet schadelijk voor milieu en mens. Je kan altijd de specificaties ontvangen van onze producten. Op de technische fiche vind je de samenstelling van elk product, ook kan je het WTCB-rapport opvragen.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x