FAQ

Wij beantwoorden graag enkele veelgestelde vragen over vochtbestrijding. Staat jouw vraag er niet tussen? Meer weten? Geef ons gerust een seintje via info@dry-plan.be.

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

De ideale luchtvochtigheid in huis bedraagt tussen de 40 % à 60 %, waarbij het percentage de hoeveelheid waterdamp in de lucht weergeeft. Luchtvochtigheid is gedeeltelijk seizoensgebonden, en heeft een impact op zowel je wooncomfort als je woning zelf. Wat doe je wanneer de lucht in huis te droog of net te vochtig is? Hier overlopen we alle scenario’s voor de ideale luchtvochtigheid in huis.

Wat is het dauwpunt?

Het dauwpunt is de temperatuur waarop de natuurlijke waterdamp in de lucht condenseert. Omdat het dauwpunt sneller wordt bereikt bij vochtige lucht en koude temperaturen, neemt de condensatie in huis tijdens de wintermaanden vaak toe. Het dauwpunt kan ook een goede verklikker van een onderliggend vochtprobleem in huis zijn. Hoe? Dat lees je hier.

Wat is een WTW-unit?

Goede ventilatie is essentieel om nare geurtjes in huis te vermijden en een aangenaam wooncomfort te garanderen. Daarvoor hoef je niet meteen een hoge energiefactuur te betalen. Door te kiezen voor een energiezuinig ventilatiesysteem met warmteterugwinning druk je de kosten. Maar hoe werkt zo’n WTW-unit precies en waar laat je die best installeren? Dat kan je hier lezen.  

Is ventilatie verplicht bij renovatie?

Ja, ventilatie is verplicht bij renovatie maar de eisen tot ventilatie verschillen naargelang de omvang van een renovatie. De Vlaamse overheid maakt een onderscheid tussen verbouwen, uitbreiden of (gedeeltelijk) renoveren. Hoe groter de ingreep, hoe strenger de eisen. Welke ventilatieregels gelden voor jouw renovatie? We zetten het hier helder uiteen.

Hoe kan ik mijn vochtige kelder weer droog maken?

De kelder is de gevoeligste plaats in huis voor insijpelend of opstijgend vocht uit de ondergrond. Of je er nu je winterbanden of je wijncollectie bewaart, vocht in je kelder tast met de tijd je opgeslagen huisraad aan. Met een professionele en effectieve kelderdichting maak je je vochtige kelder voorgoed verleden tijd. Hoe gaat Dry Plan te werk bij een kelderdichting? Dat lees je hier.

Wat zijn de verschillende stappen in een kelderrenovatie?

Moderne kelders zijn meer dan extra opslagruimte. Van fitnesszaal tot speelkamer, van thuiskantoor tot homecinema, je kan er alle kanten mee uit. Voor je start met de inrichting, laat je best de gezondheid van je kelderruimte controleren. Is het er vochtig? Is er voldoende zuurstof? Van de eerste diagnose tot de herinrichting, lees hier hoe vochtexpert Dry Plan met een professionele kelderrenovatie jouw kelder gezond en vochtvrij maakt!

Is schimmel in huis slecht voor de gezondheid?

Luchtvochtigheid is belangrijk voor een goede luchtkwaliteit in huis, maar een té vochtige omgeving kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Vocht is de ideale broeihaard voor schimmel. Voorkomen als het kan, verwijderen als het moet, is de boodschap. Hier leggen we uit waarom het belangrijk is voor je gezondheid om schimmel in huis te voorkomen, en hoe je dat aanpakt.Hoe kan ik schimmel op de muur verwijderen?

Azijn, bleekwater of een duur chemisch middeltje uit de doe-het-zelfzaak. Het lijken eenvoudige en grondige oplossingen om schimmel op de muren te verwijderen. Opgepast: deze producten kunnen schadelijk zijn voor gezondheid en milieu, en het effect is maar van korte duur. Hoe ga je best te werk om veilig schimmel op de muur te verwijderen? Op deze pagina zetten we de drie stappen uiteen.Hoe zorg ik voor een goed onderhoud van mijn ventilatie?

Regelmatig onderhoud van je ventilatie is geen overbodige luxe: het houdt je systeem in topconditie. Sommige zaken, zoals de roosters reinigen en de filters vervangen, kan je zelf doen. Andere aspecten van het ventilatieonderhoud, bijvoorbeeld het poetsen van de luchtkanalen, laat je beter over aan een specialist. Op deze pagina vind je meer info voor een tiptop onderhoud.

Kom ik in aanmerking voor een premie ventilatie?

Voor de installatie van een ventilatiesysteem ontvang je geen afzonderlijke premie. Pas wanneer je het plaatsen van je ventilatie combineert met minstens twee andere energiebesparende maatregelen, kan je mogelijks rekenen op de Totaalrenovatiebonus. Meer weten hierover? Op deze pagina geven we een extra woordje uitleg.

Hoe kan ik opstijgend vocht herkennen?

Je kan opstijgend vocht herkennen aan o.a. afbladderende verf of behangpapier onderaan de muren van je huis, plinten die loskomen, uitbloeiingen van zouten op de buitenmuur, … De oorzaken van opstijgend vocht zijn divers, en met een accurate vochtdiagnose ligt de oplossing voor het vochtprobleem binnen handbereik. Lees hier meer over hoe je opstijgend vocht kan herkennen.

Hoe kan ik opstijgend vocht behandelen?

Zelf kan je enkel de symptomen van opstijgend vocht, zoals afbladderende verf, loskomend behangpapier of schimmels op de muur, tijdelijk verhelpen. Duurzaam de oorzaak van opstijgend vocht behandelen, daarvoor schakel je een vochtexpert in. Die injecteert de natte muur en herstelt daarmee de waterkering, zodat grondvocht niet meer in de muur kan trekken. Lees hier hoe de experts van Dry Plan in 5 stappen komaf maken met opstijgend vocht in huis.

Heeft isoleren zin om een vochtproblemen in huis te verhelpen?

Bij vochtproblemen in huis raden we af om de woning extra te isoleren. Het aanwezige vocht zal nog moeilijker te verwijderen zijn, waardoor het schadebeeld vergroot. Ons advies? Achterhaal eerst de oorzaak van de vochtproblemen met een grondige vochtanalyse en zorg voor een effectieve oplossing. Daarna kan je je woning isoleren.

Hoe weet ik of ik met een goede vochtbestrijder in zee ga?

We kunnen de aanpak van vochtproblemen opsplitsen in verschillende fases: van de vochtanalyse tot de nazorg. Zorg ervoor dat je een grondige vochtdiagnose laat uitvoeren, die alle oorzaken onder de loep neemt. Vochtproblemen in huis kunnen meerdere oorzaken hebben. Na een effectieve vochtdiagnose ga je op zoek naar een vochtspecialist, die een definitieve oplossing biedt op lange termijn. Houd rekening met de gebruikte technieken en producten om vocht te bestrijden. Uiteraard is het ook handig om naar referenties te vragen.

Wat is de beste manier om mijn huis te verluchten?

Jouw huis verluchten doe je best 10 tot 15 minuten lang, liefst wanneer het buiten winderig is. Zo krijg je een goede tocht. Hoe meer luchtverplaatsing, des te meer effect. Zorg voor voldoende ventilatie in huis om schimmelvorming te voorkomen.

Kan ik mijn vochtige muren bekleden met aluminiumfolie?

Vochtige muren bekleden met aluminiumfolie is geen langdurige oplossing. Je verstopt het vochtprobleem, in plaats van de oorzaak grondig aan te pakken. Bij de plaatsing van aluminiumfolie zal het vocht proberen om boven de folie uit te stijgen. Na een tijdje wordt het optrekkend vocht terug zichtbaar. Schilderen, behangen, folie plaatsen … heeft geen effect op lange termijn.

Is vocht in huis gevaarlijk?

Het is zeer ongezond om in een vochtige woning te leven. Je gewrichten zullen op lange termijn te lijden krijgen onder het vocht. Ook schimmels en zwammen zijn een ‘logisch’ gevolg van vochtproblemen in huis. Dit is erg gevaarlijk voor de luchtwegen. Vermijden is de boodschap!

Drogen vochtige muren uit door een ruimte extra op te warmen?

Bij een verhoging van de temperatuur, zal het water sneller uitdampen. Is de toevoer niet gestopt? Dan zal de muur ook versneld terug water opnemen. Zo krijg je geen vermindering van het vocht, wél verhoogde stookkosten.

Zijn injectieproducten voor vochtige muren schadelijk?

Om muren te injecteren, gebruiken we voornamelijk watergedragen producten. Die zijn niet schadelijk voor milieu en mens. Je kan altijd de specificaties ontvangen van onze producten. Op de technische fiche vind je de samenstelling van elk product, ook kan je het WTCB-rapport opvragen.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x