Wat is het dauwpunt?

Het dauwpunt geeft aan bij welke temperatuur de natuurlijke waterdamp in de lucht condenseert. Tijdens de wintermaanden ligt het dauwpunt lager dan in de zomer, en neemt de luchtvochtigheid in huis vaak toe. Gevolg? Je kan meer (natuurlijke) condensatie aantreffen in huis. We zetten de voor- en nadelen van relatieve luchtvochtigheid in huis op een rijtje.

Wat is het dauwpunt?

Het dauwpunt is de temperatuur waarop de natuurlijke waterdamp in de lucht afkoelt en vervolgens condenseert. De lucht is op dat moment volledig verzadigd met waterdamp. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer: wanneer je lang en warm doucht, hangt er op een bepaald moment veel vocht in de ruimte. Wanneer die vochtige lucht afkoelt, beslaan je spiegel en badkamerraam met condens.

Het dauwpunt is niet constant maar verschilt naargelang de ruimte, luchtvochtigheid, luchtdruk en luchttemperatuur. Het wordt uitgedrukt in graden Celsius. Hoe hoger het dauwpunt ligt, hoe minder comfortabel het voor ons als mens aanvoelt. Ons lichaam kan dan moeilijker ‘condenseren’ of zweten, ook al is het erg warm. En omdat zweten de manier is waarop je lichaam natuurlijk afkoelt, kan je dit als onaangenaam of zelfs benauwend ervaren.

Dauwpunt en condensatie

Hoe vochtiger de lucht, hoe sneller het dauwpunt wordt bereikt. Daarnaast raakt koude lucht sneller verzadigd met waterdamp dan warme lucht. Het gevolg? Vocht condenseert sneller tijdens de herfst- en wintermaanden. Je ziet dan bijvoorbeeld vaker ’s ochtends dauw op het gras, aan spinnenwebben, op je auto, …

Hoe kan je het dauwpunt gebruiken? Het dauwpunt werkt als een goede graadmeter voor onderliggende vochtproblemen in huis. Blijft condens langere tijd hangen in huis na het douchen of koken? Dan is het dauwpunt de verklikker van een constante te hoge luchtvochtigheid in huis. Wil je zelf het dauwpunt berekenen? Dan heb je twee thermometers nodig: een gewone luchtthermometer en thermohygrometer. Het dauwpunt dan is het verschil tussen de temperatuur van de lucht en de natteboltemperatuur, de laagste temperatuur die een nat voorwerp bereikt wanneer het vocht verdampt.

Het dauwpunt meten geeft een indicatie of de condensatie in huis een natuurlijk verschijnsel is, of eerder het gevolg van een onderliggend vochtprobleem. Wil je uitsluitsel over de oorzaak bij jou in huis?  Contacteer Dry Plan voor een gratis vochtdiagnose.

Relatieve luchtvochtigheid in huis

Een goede luchtvochtigheid in huis is belangrijk voor jouw gezondheid, die van je huisdieren en je planten. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt gemiddeld tussen de 40 % en 60 %. Te droge lucht? Dan kan je last krijgen van irritaties op de luchtwegen en de ogen, hoofdpijn en vermoeidheid. Hout in huis gaat barsten of scheurtjes vertonen. Te vochtige lucht in huis? Dan geef je schimmels en bacteriën vrij spel, en je schaadt daarmee zowel je woning als je gezondheid.

Hoe houd je de lucht in huis gezond vochtig? Vaak ligt gebrekkige ventilatie aan de basis van een te lage of te hoge luchtvochtigheid in huis. Je kan zelf vaker de woning verluchten door dagelijks je ramen open te zetten, of te investeren in een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger. De impact van deze acties blijft wel beperkt. De meest betrouwbare langetermijnoplossing? Kiezen voor constante ventilatie!

Natuurlijke of mechanische ventilatie, met of zonder warmteterugwinning? Dry Plan gidst je door het aanbod adviseert je vrijblijvend over ventilatie op maat van jouw woning en budget.


Wat is het dauwpunt?

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x