Het dauwpunt als verklikker: de ideale luchtvochtigheid in huis

Het dauwpunt is de temperatuur waarop de natuurlijke waterdamp in de lucht condenseert. Hoe vochtiger en kouder, hoe sneller het dauwpunt wordt bereikt en hoe vaker je condensatie opmerkt, zowel binnenshuis als buiten. Tijdens de wintermaanden zal je dan ook sneller dauwdruppels zien verschijnen. Maar wist je dat het dauwpunt een verklikker is van vochtproblemen in huis? Een woordje uitleg.

Dauwpunt meten


Condensatie of dauw is het gevolg van een hoge luchtvochtigheid, en het vormt zich meestal natuurlijk. Dagelijkse activiteiten zoals koken, douchen, was te drogen hangen, … dragen bij tot een verhoogde luchtvochtigheidsgraad in huis, maar ook de seizoenen brengen veranderingen in luchtvochtigheid met zich mee. Wil je zelf het dauwpunt berekenen? Dan heb je twee thermometers nodig: een gewone luchtthermometer en thermohygrometer. Het dauwpunt dan is het verschil tussen de temperatuur van de lucht en de natteboltemperatuur, de laagste temperatuur die een nat voorwerp bereikt wanneer het vocht verdampt.

Wanneer condensatie langer of vaker aanwezig is in huis dan te verklaren valt door deze natuurlijke processen, kan het dauwpunt een te hoge luchtvochtigheid in huis signaleren. Stel, het dauwpunt bedraagt 20 °C. Bij deze temperatuur - of hogere temperaturen - heeft de lucht de maximale hoeveelheid vocht opgenomen en doet condensatie zich voor. Ligt de temperatuur in huis lager dan 20 °C en vormt condensatie zich? Dat wijst op een onderliggend vochtprobleem.

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

Een goede luchtvochtigheid in huis is belangrijk voor je gezondheid en die van je huisdieren. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt gemiddeld tussen de 40 % en 60 %. Is de lucht droger? Dan kan je last krijgen van irritaties op de luchtwegen en de ogen, hoofdpijn en vermoeidheid. Hout in huis gaat barsten of scheurtjes vertonen. Hangt er een vochtige lucht in huis? Dan geef je schimmels en bacteriën vrij spel, en je schaadt daarmee zowel je woning als je gezondheid.

Ligt de luchtvochtigheidsgraad in huis hoger of lager dan comfortabel is? Dan ligt onvoldoende ventilatie vaak aan de basis van het probleem. Je kan dit in de eerste plaats verhelpen door je woning regelmatig te verluchten. Zet bijvoorbeeld dagelijks je ramen open of investeer in een luchtbevochtiger of -ontvochtiger. De impact van deze acties blijft wel beperkt. Alleen met een ventilatiesysteem met constante natuurlijke of mechanische ventilatie houd je de luchtvochtigheid in huis op peil.

Het dauwpunt meten geeft een indicatie of de condensatie in huis een natuurlijk verschijnsel is, of eerder het gevolg van een onderliggend vochtprobleem. Wil je uitsluitsel over de oorzaak bij jou in huis?


Het dauwpunt als verklikker: de ideale luchtvochtigheid in huis

Snelle en soepele vochtbestrijdingsservice voor SHM Denderstreek

De afgelopen jaren werd DryPlan meermaals ingeschakeld door SHM Denderstreek. We maakten tientallen sociale woningen volledig vochtvrij. Welke elementen maakten van de uitvoering een succes? Find out!

Lees meer

Welkom Cindy: administratieve aanwinst bij DryPlan

Het DryPlan-team heeft weer een nieuw gezicht mogen verwelkomen! Sinds kort maakt Cindy deel uit van onze ploeg en leidt ze samen met Amy onze administratie in goede banen. In dit interview leer je haar beter kennen.

Lees meer

DryPlan brengt een lijn van vochtbestrijdingsproducten op de markt

Opstijgend vocht eigenhandig tegengaan? Yes, you can! Met Humifix, een lijn van kwalitatieve vochtbestrijdingsproducten, zet DryPlan je stevig op weg. We stellen trots het aanbod voor.

Lees meer

Waarom isoleren en ventileren hand in hand gaan

Je woning goed isoleren, is een must om de geldende energienormen te halen. Maar wie isoleert, moet ook voldoende ventileren. Wij lichten toe waarom je best aandacht besteedt aan deze wisselwerking.

Lees meer

5 hippe manieren om je kelder in te richten

Tijdens de coronacrisis spendeerden we meer dan ooit tijd in onze eigen woonst. En dat zette veel mensen aan het denken! Wil je de oppervlakte van je kelder maximaal benutten? DryPlan reikt een handvol inspiratie aan.

Lees meer

Onzekerheden en opportuniteiten in tijden van corona

De coronacrisis plaatste zaakvoerder Glenn voor ongeziene uitdagingen. Toch blikt hij positief terug: “De aanvragen bleven binnenstromen en ons team trok met veel passie mee aan de kar. Daar ben ik dankbaar voor."

Lees meer

Van injecteren, tot renoveren: totaalaanpak voor woonst in Heffen

Naast vochtbestrijding ontfermen we ons ook over renovatieprojecten. Benieuwd hoe we dat aanpakken? Zaakvoerder Glenn neemt je mee naar een verouderde woonst in Heffen!

Lees meer

5 ruimtes in je woonst waar we ventilatie plaatsen

Je woning én jezelf gezond houden? Ventilatie speelt een sleutelrol. Er zijn tal van ruimtes in huis die we upgraden met een krachtig ventilatiesysteem. Ontdek hoe we een optimale leefomgeving garanderen!

Lees meer

Wat is opstijgend vocht en hoe pakken wij het aan?

Een ontsierende vochtplek op je muur? Dat betekent niet dat je wand voorgoed geruïneerd is, integendeel. We bestrijden opstijgend vocht met een krachtige injectie. Een woordje uitleg!

Lees meer

Ventilatie-installateur Pascal rolt zijn expertise uit

Het afgelopen jaar is de vraag naar ventilatie sterk gestegen. Maar hoe bepalen we het juiste systeem? Wat met jaarlijks onderhoud? We geven graag het woord aan onze ventilatie-installateur Pascal.

Lees meer

Hans, vochtexpert met een neus voor vastgoed

Vochtexpert Hans Van Gaeveren combineert zijn job bij Dry Plan met diverse vastgoedprojecten. Een verrassende mix! Hij vertelt er meer over in dit interview.

Lees meer

Parkeergarage in Aalst: 850 m² aan vochtbestrijding

Een gigantische parkeergarage met vochtproblemen? DryPlan duwde het gaspedaal in en navigeerde rechtstreeks richting een effectieve vochtbestrijding. Buckle up en ontdek onze werkwijze!

Lees meer

Ventileren of verluchten? Dit is het verschil!

Door de coronacrisis werd ventilatie plots een hot topic. Daarom nemen we graag de tijd om een misverstand de wereld uit te helpen. Is ventileren hetzelfde als verluchten? Integendeel! We leggen je het verschil haarfijn uit.

Lees meer

Tim, vochtadviseur met vele kilometers op de teller

Als vochtadviseur bij DryPlan doorkruist Tim van Loon heel Vlaanderen om vochtdiagnoses te stellen. In dit interview neemt hij ons mee doorheen zijn werkdag. Lees even mee!

Lees meer

De kerk in Mortsel: een stevige uitdaging voor DryPlan

Als vochtexpert komt DryPlan bij gezinnen in heel Vlaanderen over de vloer: van Koksijde tot Lommel. Maar vochtbestrijding in een kerk? Dat stond nog niet op ons palmares! Lees hier hoe we te werk gingen.

Lees meer

Meet & greet Glenn: zaakvoerder met oog voor opportuniteiten

Al twaalf jaar leidt Glenn het reilen en zeilen van DryPlan in goede banen. Maar hoe blijft hij gemotiveerd? Wat zijn zijn belangrijkste ondernemerslessen? Hoe ziet de toekomst van zijn bedrijf eruit? Find out!

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x