Meet & greet Glenn: zaakvoerder met oog voor opportuniteiten

Maak kennis met Glenn Hermans: zaakvoerder van Dry Plan en overtuigd ondernemer. Al twaalf jaar leidt hij het reilen en zeilen van zijn bedrijf in goede banen. Tussen enkele meetings door konden we hem strikken voor een interview over zijn drijfveren, de belangrijkste ondernemerslessen en de toekomst van Dry Plan. 

Dag Glenn! We trappen af met een throwback naar de begindagen van Dry Plan. Waarom heb je je eigen bedrijf opgericht?

Glenn: “Ik heb jarenlang als expert bij andere vochtbestrijdingsbedrijven gewerkt. Daar zag ik dat de organisatie vaak nogal stroef verliep. Uiteraard is een bedrijf leiden geen makkelijke opgave, want je moet mensen aansturen op verschillende niveaus: arbeiders, marketing, sales … Ik vond dat de aanpak anders, beter en efficiënter kon. Dat was mijn motivatie om zelf een onderneming te starten.”

Ondertussen is Dry Plan uitgegroeid tot een stevig elfkoppig team. Hoe heb je die evolutie zelf ervaren?

Glenn: “Het was zeker een boeiend parcours, maar niet altijd evident. Samenwerken met mensen die ik zelf betaalde, was voor mij helemaal nieuw. Het voelde veel persoonlijker en emotioneler aan. Ondertussen heb ik een hele leerschool doorlopen. Ik ben alleen gestart en twaalf jaar later leid ik een bedrijf, dat bijna autonoom kan draaien zonder mij. Dat geeft me een gerust gevoel.”

“Het was een uitdaging om de juiste mensen te vinden en we moesten regelmatig bijsturen. Maar vandaag ben ik omringd door een straf team. Daar ben ik fier op.”

Een mooi traject! Hoe ziet een typische dag als zaakvoerder van Dry Plan eruit?

Glenn: “Ik ben een vroege vogel en vanaf 6.00 uur ben ik stand-by voor de technisch ploegen. Roberto leidt de technische dienst op een fantastische manier dus ik hoef zelden bij te springen, maar ik sta paraat indien nodig. Mijn voormiddag bestaat vooral uit organisatorische check-ups. Wat doen de collega’s? Hoe verlopen onze projecten? Zijn er administratieve to do’s? In de namiddag probeer ik vooral in contact te staan met mijn werknemers. Een bezoek, een telefoontje, een Whatsappberichtje … Mijn mensen werken minstens 80 % van de tijd op locatie, dus ik vind het belangrijk dat ze zich toch betrokken voelen bij het bedrijf. Daarnaast zoek ik actief naar interessante opportuniteiten. Nieuw personeel aanwerven, toekomstige businesslijnen bekijken, leveranciers ontmoeten … Mijn werkdag eindigt meestal rond 20.00 uur ongeveer.”

Dat klinkt als een goedgevulde dag. Wat doe je om te ontspannen in je vrije tijd? 

Glenn: "Om te ontstressen, ga ik regelmatig schieten. Ik heb een licentie op zak en ben aangesloten bij een schietclub. In die betonnen bunker ben ik zo gefocust op dat ronde kaartje, dat ik even volledig van de wereld ben. Daarna zijn al mijn zorgen vergeten. Verder heb ik ook enkele kleinere ‘merken’ waar ik me graag op toeleg, zoals ‘Boer zonder land’. Ik probeer systemen te ontwerpen zodat mensen genieten van verse groenten, zonder te werken in de tuin. Het is super om met die stadslandbouw bezig te zijn. En natuurlijk ga ik vaak wandelen met mijn hond in de natuur, al klinkt dat wat minder spectaculair. Ik werk hard en veel uren op een dag maar ik zorg wel voor genoeg rustmomenten, zodat ik fris aan mijn onderneming kan werken.”

Het ondernemerschap loopt niet altijd over rozen. Wat was voor jou persoonlijk de grootste uitdaging? 

Glenn: “Je medewerkers zijn het hart van elke organisatie, maar daar ligt ook de grootste uitdaging. Ik vond het people management niet evident, hoewel dat een essentieel aspect is van ieder bedrijf. Als zaakvoerder heb je een voorbeeldfunctie. Je mag nooit een slechte dag hebben, je moet je teamleden blijven inspireren … Ik heb enkele mentoren gezocht die mij hierin konden ondersteunen. Ze begrijpen mijn standpunt, luisteren naar mijn vragen en geven praktisch advies. Dat is enorm verreikend!”

Dry Plan heeft ongetwijfeld veel concurrentie. Hoe maken jullie het verschil voor jullie klanten?

Glenn: “Als vochtexpert denken we steeds twee stappen vooruit. We zullen de vochtbestrijdingswerken enkel uitvoeren als we er ook effectief in geloven.”

“De kortste weg naar succes? Daar passen we voor. De klant moet binnen tien jaar nog steeds tevreden zijn, en dat kan enkel met een langetermijnoplossing.”

“Bovendien nemen we ruim de tijd om te vragen of de samenwerking goed verlopen is. Onze vele positieve referenties zijn dan ook één van onze grootste sterktes. Daarnaast doen we meer dan louter vochtbestrijding, want we kunnen ook de volledige renovatie in handen nemen. Stopcontacten plaatsen, radiatoren verhangen, vloeren leggen … Zo hebben we al enkele kelders heringericht tot mancave, cinemazaal of zelfs fitnessruimte. Hele leuke projecten!”

Je bent ondertussen al twaalf jaar bezig. Wat drijft jou nog elke dag als ondernemer?

Glenn: “Ik ben elke dag gelukkig. De vrijheid om zelf te ondernemen en je eigen accenten te leggen in je bedrijf vind ik geweldig. Ik zeg dikwijls dat iedereen zelfstandig zou moeten worden. Je neemt je leven zelf in handen: waar je werkt, wanneer je werkt, waarin je investeert … Ik klop ongetwijfeld meer uren dan vroeger, maar mijn dagen zijn heel gevarieerd. Tussendoor ga ik even schieten of plan ik een lunch met een mentor en dat kan allemaal. Dat geeft me energie!”

Fijn om te horen! Hoe zie jij de toekomst voor Dry Plan? Hebben jullie groeiambities?

Glenn: “Momenteel zijn we druk bezig om heel Vlaanderen te servicen. Daarom willen we extra medewerkers inzetten in Limburg, Oost- en West-Vlaanderen. In 2021 mikken we op de Waalse markt. Maar Dry Plan is niet mijn enige project, eerder een radar in een groter geheel. Er zijn ook Green Plan (onze groendaken), Boer zonder land en tal van andere ideeën die ik nog wil opstarten. Mijn ambitie? Een tof geheel creëren, waarin alles mooi op elkaar aansluit.”

“Vandaag heeft de klant vochtproblemen, morgen wil hij laten isoleren en overmorgen laat hij zonnepanelen leggen. Op lange termijn wil ik het volledige plaatje aanbieden, maar steeds met dezelfde persoonlijke benadering en kwaliteit.”

Wij duimen alvast mee. Om af te sluiten: wat is jouw levensmotto?

Glenn: “Durven doen, dat is mijn ding. Veel mensen laten zich tegenhouden, omdat ze bang zijn. Ik ben nog altijd blij dat ik in 2009 mijn angst om te ondernemen opzij heb gezet. Na de bankencrisis brak er op economisch vlak een moeilijke tijd aan. Ik werd vaak uitgelachen toen ik zei dat ik zelfstandig wou worden. “Waarom zou je in deze periode je job opzeggen?”, vroegen ze me. Ik heb niet geluisterd, de stap toch gezet en tot nu toe draait mijn zaak goed. Het is zo belangrijk om je dromen na te jagen. Sinds ik ondernemer ben, voel ik me elke dag gelukkig in mijn job, en dat is voor mij onbetaalbaar.”

Een inspirerende gedachte! Bedankt voor dit interview Glenn, en veel succes met alles wat je onderneemt.

Meet & greet Glenn: zaakvoerder met oog voor opportuniteiten

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x