Dry Plan

Ventilatie

Ventilatie

Ventilatie voor een gezond binnenklimaat in huis

Dry-Plan-49Kwalitatieve ventilatie is een meerwaarde voor elk gebouw. In woningen zorgt het juiste ventilatietoestel voor een gezonder leefklimaat. Met een degelijk ventilatiesysteem heeft u een optimale luchtcirculatiein huis, wordt de lucht gefilterd van stof, rook en koolstof en wordt het vochtgehalte gereguleerd. Goede ventilatie in huis kan ernstige vochtproblemen, zoals condensatie dus vermijden. Ook na het plaatsen van spouwmuurisolatie kan goed ventileren heel wat problemen vermijden. Een goed geïsoleerde woning heeft alleen maar voordelen maar vaak zijn mensen zich niet bewust van de kleine barstjes en kiertjes die door de na-isolatie worden opgevuld. Deze zorgen voor een verkeerde maar natuurlijke ventilatie die na spouwmuurisolatie wegvalt. Hierdoor zullen muren minder gemakkelijk uitdrogen wanneer er ergens door een lek of ander probleem een extra vochttoevoer is.

Een ventilatietoestel kan na spouwmuurisolatie veel problemen met vocht verhelpen en zorgt voor de beste kwaliteit van binnenlucht die ook gemakkelijker te verwarmen is. En dat ziet u aan uw energiefacturen. Dry Plan heeft verschillende systemen en adviseert u met plezier over de juiste soort ventilatie voor uw woning. Onze ventilatie-experts voeren ook gratis diagnoses uit om de juiste oorzaken van uw ventilatieprobleem te achterhalen. Zo weet u zeker dat u het juiste toestel in huis haalt.

De noodzaak van kwalitatief ventileren

De populariteit van ventilatietoestellen stijgt nog elk jaar. Dit komt omdat mensen steeds meer beseffen wat de meerwaarde is van goede ventilatie. Een kwalitatief ventilatiesysteem is dan ook onmisbaar in elke woning als u geeft om uw eigen gezondheid en die van uw gezin. Ventilatietoestellen verkleinen significant het risico op gezondheidsklachten en dan vooral ademhalingsziekten. Een ventilatiesysteem vermindert die klachten meteen en vermijdt in veel gevallen dat ziekten als astma, longemfyseem, longontsteking of andere longinfecties en longaandoeningen zich ontwikkelen. Onze ventilatie-experten bij Dry Plan plaatsen verschillende soorten ventilatietoestellen afhankelijk van de situatie en locatie in huis. Na plaatsing zult u meteen merken dat er een optimale luchtcirculatie is en dat er altijd verse zuurstofrijke lucht in huis aanwezig is. Dit zorgt voor betere prestaties, zowel fysiek als mentaal. Werken en leven in huis wordt een pak aangenamer.

Een te hoge luchtvochtigheid in huis is niet gezellig. En doordat te vochtige lucht niet goed opwarmt, zal uw verwarmingsinstallatie meer moeite moeten doen en krijgt u hogere energiefacturen. Met een van onze toestellen zal u dus ook een vermindering van uw energiefacturen merken. Doordat onze D-toestellen ook de temperatuur regelen, heeft u altijd een aangename temperatuur in huis waarbij u optimaal kunt presteren.

Het juiste ventilatietoestel kiezen

Dry Plan beschikt over en installeert verschillende ventilatietoestellen op basis van de ventilatiebehoeften van uw woonst. Natuurlijk wordt hierbij rekening gehouden met de plaats waar het toestel moet komen, uw esthetische en praktische voorkeur en budget. De keuze van het juiste ventilatietoestel is belangrijk en niet altijd eenvoudig. Daarom staat Dry Plan u graag met raad en daad bij in uw keuze voor geschikte ventilatie.

Onze ventilatietoestellen hebben allemaal hun specifieke functies en sterktes die in de juiste situatie het best tot hun recht komen. Zo beschikken we over ventilatie die beter geschikt is om onaangename geurtjes te verdrijven in (kleine) ruimten zoals toiletten, badkamers en keukens. Sommige toestellen zijn ook al praktischer om te installeren op specifieke plaatsen dan andere. Zo zijn bepaalde ventilatiesystemen beter geschikt om in kelders te installeren dan in andere delen van een woning. Dry Plan houdt rekening met al uw noden en wensen, geeft passend advies en alle informatie die u nodig heeft voor u een definitieve beslissing neemt. Neem vrijblijvend contact op met Dry Plan voor een gratis diagnose zonder enige aankoopverplichting.

Condensatie

Condensatie in uw woning

Condensatie kan voorkomen in elke woning, zowel in bestaande huizen of bij nieuwbouw. Condensatie in huis is een natuurlijk proces. Zonder voldoende verluchting kan het echter een vochtprobleem worden. Dry Plan rekent vakkundig af met condensatie door het probleem aan de bron aan te pakken. Bij slechte luchtcirculatie in bepaalde ruimten in huis gaat de onzichtbare waterdamp in de lucht afkoelen en worden waterdruppeltjes gevormd. Die druppels veroorzaken vochtigheid in huis met condensatie als gevolg. De oorzaken van een verhoogd vochtgehalte in een gebouw zijn vaak divers. Het is normaal dat er vocht in de lucht zit door allerlei dagdagelijkse activiteiten zoals wassen, koken, douchen, strijken, etc. Zelfs door uit te ademen, komt er waterdamp in de lucht. Maar u heeft wel een vochtprobleem wanneer er onvoldoende ventilatie is om dit verhoogde vochtgehalte weer op peil te krijgen. Een opeenhoping van vocht gaat zonder voldoende verluchting letterlijk een eigen leven leiden: biologische aanwassen zoals schimmels en andere micro-organismen gaan zich ontwikkelen. Dergelijke ongenode levensvormen in huis kunnen een ware aanslag zijn op uw gezondheid en kunnen op termijn gezondheidskwalen als allergieën, astma en bronchitis veroorzaken. Professionele vochtbestrijding door Dry Plan kan deze klachten voorkomen.

Condensatie vermijden

Zeker na het plaatsen van na-isolatie, waardoor spleten en kieren in uw buitenmuren worden dichtgemaakt en de ‘natuurlijke maar verkeerde’ ventilatie van uw woning wegvalt, is het van essentieel belang om permanent goed te ventileren. Dergelijke energievriendelijke ingrepen blokkeren de luchtstroom en kunnen zorgen voor een vochtophoping in huis. Zeker bij regenweer is dit het geval, met alle nare en natte gevolgen van dien. U kunt wel een raam open zetten elke ochtend maar dit zorgt slechts tijdelijk voor ventilatie in huis. Vaak is een ventilatietoestel de enige juiste manier om een gezond binnenklimaat te krijgen zonder schimmels of andere bacteriën. By Dry Plan kan je kwalitatieve toestellen kopen tegen een klantvriendelijke prijs die ook energiezuinig zijn. Dry Plan heeft een divers aanbod aan ventilatietoestellen met elk hun specifieke eigenschappen. Onze vochtexperts gaan met u op zoek naar de beste mogelijkheid voor uw specifiek vochtprobleem en de door vocht aangetaste ruimte. Zo wordt een C-systeem vaak aangeraden bij condensatie in de kelder.

Condensatie behandelen

De nare gevolgen van condensatie kunnen gemakkelijk worden behandeld. Er zijn gespecialiseerde producten die schimmel bestrijden. Ook kan ventileren door de ramen te openen tijdelijk het vochtgehalte doen dalen. U kunt de vochtdruppels ook regelmatig verwijderen met een droge doek, het gebruik van water beperken en opnieuw behangen over vochtplekken maar dat zijn tijdelijke lapmiddeltjes die op lange termijn weinig verschil maken. Vochtproblemen hebben één of meerdere duidelijke oorzaken die bestreden moeten worden. Vaak zijn deze oorzaken moeilijk te achterhalen en is een professionele analyse en diagnose met de juiste meetapparatuur noodzakelijk. Achteraf kan de ware oorzaak worden behandeld met de juiste vochtbestrijdingsmethode. Zo kunnen de muren via hydrofuge geïmpregneerd worden met een vochtwerend product of leidingen gerepareerd als het onderliggende probleem een lek is. In sommige gevallen waarbij er gewoon te veel vocht genererende apparaten in een slecht geventileerde ruimte staan, kan een ventilatiesysteem het vochtprobleem volledig oplossen. Als opstijgend grondvocht onrechtstreeks voor condensatie zorgt in huis kan onderkapping of injectie van de muren soelaas bieden. Elk probleem vraagt in ieder geval een vakkundige oplossing na grondig onderzoek door experten in vochtbestrijding.  Voor een professionele analyse en gratis diagnose en een betaalbare en grondige permanente bestrijding kunt u rekenen op Dry Plan. Heeft u vragen over onze werkwijze of tarieven? Aarzel dan niet om contact op te nemen met ons.

Systeem B

Systeem B

Het B-ventilatiesysteem is het omgekeerde van het C-systeem. De aanvoer van verse lucht wordt mechanisch door elektrische ventilatoren voorzien in de droge ruimten van het huis, maar de afvoer van de verontreinigde lucht wordt op natuurlijke wijze naar buiten afgevoerd in de natte ruimten via meestal verticale afvoerkanalen. Dit systeem wordt eerder zelden gebruikt als woonhuisventilatie.

Dit ventilatiesysteem is echter erg praktisch indien u bezorgd bent over de luchtkwaliteit van de omgeving waar u woont: een drukke baan, geen frisse geur van de buitenlucht, industrie… Door de mechanische aanvoer van buitenlucht in plaats van de natuurlijke manier, kan men eerst de aanvoer van lucht door een filter laten gaan. Hierdoor zal de luchtkwaliteit in huis beter zijn. De reden waarom dit systeem dan toch niet zo vaak wordt toegepast is omdat de ventilatoren voortdurend energie verbruiken en ook omdat de mechanisch aangevoerde lucht een licht tochtgevoel in huis kan veroorzaken.

Systeem C

Systeem C

ventilatie c dry planHet C-ventilatiesysteem is de meest populaire vorm van woonhuisventilatie. De verse lucht wordt in huis op natuurlijke wijze toegevoerd via roosters in de gevel of ramen. De doorstroom van de verse lucht doorheen het huis wordt verzekerd via roosters in binnenwanden of -deuren, of langs spleten onder de binnendeuren. De vervuilde lucht wordt echter in de vochtige ruimten zoals de badkamer of keuken mechanisch afgevoerd met behulp van elektrische ventilatoren. Door de mechanische afvoer wordt er vervolgens een onderdruk gecreëerd zodat de verse lucht via de roosters de woning wordt binnengebracht. Uiteraard dient men op te letten dat de onderdruk niet te hoog is zodat er geen rookgassen van kachels of open haarden worden naar binnen gezogen.

Dit ventilatiesysteem beschikt eveneens over een bedieningsschakelaar zodat men zelf het debiet van de ventilatie kan regelen. Maar als algemene regel om het normale ventilatiedebiet te bepalen geldt dat ongeveer 3,6 kubieke meter per uur per vierkante meter van het vloeroppervlakte zou geventileerd dienen te worden.

Systeem D

Systeem D

U kan steevast op Dry Plan een beroep doen om uw woonhuisventilatie te installeren. Het beste ventilatiesysteem is momenteel het “D-systeem” dat instaat voor een mechanische toevoer en afvoer van lucht door elektrische ventilatoren. Deze wordt ook wel “balansventilatie” genoemd omdat het volledig zelf regelbaar is. Men kan dus het juiste evenwicht vinden tussen toevoer en afvoer van lucht. Bij het D-systeem dient er een dubbel kanalennet geïnstalleerd te worden. Op de droge plaatsen in huis zoals de leefruimte, bureau, slaapkamer zorgen we voor de toevoer van verse lucht en op de vochtige plaatsen in huis zoals de badkamer en toilet zorgen we voor de afvoer van de vervuilde lucht. De doorstroming van droge lucht verloopt langs roosters in binnenwanden of -deuren, of langs spleten onder de binnendeuren.

Bovendien beschikt het D-systeem ventilatie over een WTW-functie (warmteterugwinning). Ventileren zorgt immers voor een warmteverlies: warme lucht wordt vervangen door binnenkomende koudere lucht. Bij de balansventilatie wordt de warmte van de vervuilde lucht gerecupereerd. Zo zal u 90% van deze warmte terug in huis worden gebracht.

Ventilatiesysteem

Een ventilatiesysteem om vochtproblemen te vermijden

Een te hoge luchtvochtigheid heeft vaak een duidelijke oorzaak. Vaak is er een vochttoevoer door een lek of een ander probleem. Wanneer door overmatig vocht genererende apparaten slecht verluchte ruimtes voor vochtopeenhoping zorgen, kan een ventilatietoestel veel problemen verhelpen. Vooral een na-geïsoleerde of goed geïsoleerde woning is hier gevoelig aan. Dat wil zeker niet zeggen dat u niet meer hoeft te isoleren. Isolatie en na-isolatie zijn een prima energiebesparend initiatief voor elke woning. Maar de kans is groot dat u achteraf extra ventilatie nodig heeft aan de hand van een degelijk ventilatiesysteem, wat eigenlijk voor meerdere zaken een voordeel is. Na-isolatie lijkt vaak vochtproblemen te veroorzaken maar niets is minder waar. Wel is het zo dat isolatie reeds bestaande maar nog niet zichtbare vochtproblemen aan de oppervlakte kan brengen. Zeker wanneer er zichtbare schade komt aan uw woning door vocht moet u de oorzaak zo snel mogelijk permanent laten aanpakken door een professionele vochtbestrijdingsfirma.

Een ventilatiesysteem plaatsen na vochtbestrijdingswerken

Na het wegnemen van de oorzaak van een vochtprobleem worden door professionals steeds de nodige voorzorgen genomen om het probleem ook in de toekomst te vermijden. Als u vochtproblemen permanent de deur uit wil, wordt het dus aangeraden om een ventilatiesysteem te laten plaatsen. Ventilatie zorgt er immers voor dat ongezonde opeenhopingen van vocht een weg naar buiten vinden in de vorm van waterdamp. Maar een ventilatiesysteem heeft nog veel meer voordelen en is essentieel om uw gezondheid te beschermen. Het filtert (kool)stof- en rookdeeltjes uit de lucht en voert ze af naar buiten. Een ventilatietoestel zorgt ook voor voldoende aanvoer van verse lucht in huis en een optimale luchtcirculatie. Ook een gebalanceerd vochtgehalte is noodzakelijk om ademhalingsproblemen en kwalen als astma, longemfyseem, longontsteking en andere infecties te vermijden. Ook daarin speelt een goede ventilatie een erg belangrijke rol. Een degelijk ventilatiesysteem is een populair hulpmiddel op het ideale binnenklimaat te verkrijgen.

Soorten en types ventilatiesystemen

Er zijn verschillende beschikbare ventilatiesystemen voor een gebalanceerd binnenklimaat. Voor verschillende specifieke gebouwen, situaties en locaties zijn er toestellen verkrijgbaar. Onze vakmensen gebruiken hun kennis en jaren ervaring om samen met u het best mogelijke ventilatietoestel te zoeken. Hierbij wordt rekening gehouden met uw behoeften, wensen en budget. Ook wordt het esthetische aspect in acht genomen, de structuur en indeling van uw woning, de grootte van uw ruimten en de kwaliteit van de buitenlucht in uw omgeving. Zo kunnen we bepalen welk ventilatiesysteem het meest geschikt is voor u en welke functies nodig zijn voor een optimale werking. Zo zijn er bijvoorbeeld ventilatietoestellen speciaal ontworpen om ruimten te verluchten waar gemakkelijk nare geurtjes hangen, zoals de badkamer, de keuken en het toilet. Er zijn ook heel energiezuinige toestellen voorhanden. Afhankelijk van uw voorkeur zijn er turboventilatiesystemen en dakventilatiesystemen op de markt, allemaal met hun specifiek filtersysteem en onderhoudsvereisten. Voor meer informatie over het perfecte toestel voor u, kunt u altijd terecht bij onze experten van Dry Plan. Neem gerust vrijblijvend contact op met ons.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x