Dry Plan

Informatie producten en injectiegel

Dry Plan injectiegel

dryplan-injectiegel3De  Dry Plan injectiegel is een solventvrije en watergedragen thixotrope gel, en heeft een PH waarde van 8.0 ±0,5. De gel is wit bij toepassing en transparant na polymerisatie. Het gehalte aan actieve werkstoffen be Op deze wijze verspreidt het actief materiaal zich vrijwel onmiddellijk en optimaal binnen het capillair stelsel van het bouwmateriaal, of dit nu vochtig of droog is.

Boorgaten worden algemeen afgesloten maar indien dit in de praktijk niet mogelijk is mogen ze worden open gelaten, zonder verlies van efficiëntie en garantie. De meeste betere gels op de markt zijn desublimerend, d.w.z. dat de gel tijdens zijn indampingsproces ook een vloeibare fase heeft…draagt 80%, zowel aan silanen als aan siloxanen. Het product bezit prepolymeren van siliconen en is indampend van aard. De gel sublimeert binnen de capillairen, m.a.w. het gaat van zijn gelfase rechtstreeks over naar een dampfase.

Elk boorgaatje moet luchtdicht afgesloten worden anders gaat ±60-65% van de gel verloren. In de praktijk is dit hoedanook niet altijd mogelijk. Denk aan vaste elementen die tegen de muur staan… keukens, elektriciteitskasten, baden,… Er wordt dan wel geïnjecteerd aan de andere kant van de muur maar de borgaatjes blijven open. Hierop mag, als er correct en volgens de regels van de kunst wordt gewerkt, absoluut géén garantie gegevens worden.

Dry Plan injectiegel is de enige sublimerende gel op de markt en dit maakt deze gel uniek. Niet voor niets is Dry Plan injectiegel bij uitstek die wordt gebruikt op de professionele markt… monumentenzorg, kerken, kathedralen, bejaarden- en ziekenhuizen, overheidsgebouwen, enz.… Ongeacht of er in cellenblokken, isolatieblokken of holle steen moeten worden geïnjecteerd, de Dry Plan injectiegel dampt altijd in de steen in, dus ook daar waar er geen rechtstreeks contact met het materiaal is.

De Dry Plan injectiegel is gekwalificeerd en staat geregistreerd. (Zie ondermeer T.V. 210 van het W.T.C.B.) De gel heeft alle labotesten met glans doorstaan en bezit het AAB label (WTCB rapport DE 622X767/bis…ATG 11/2844 )

Karakteristieken en eigenschappen: Dry Plan injectiegel

Type werkstoffensilaan – siloxaan mengsel – prepolymeren
Gehalte actieve werkstoffen80 %
Aspectthixotrope gel
Soortelijk gewicht0,90
Vlampuntgeen
Oplosmiddel  100% water
Kleurwit bij toepassing… transparant na polymerisatie
pH8.0 +/- 0,5
Testresultaten40 % vochtigheid klasse A60 % vochtigheid klasse A80 % vochtigheid klasse B(WTCB rapport DE 622X767/bis)

Vergelijking met andere injectiestoffen op de particuliere markt

Bij (hoge) drukgeïnjecteerde systemen dient ongeveer 95% van de geïnjecteerde vloeistof als drager (meestal in de vorm van solvent zoals white-spirit,…) voor het actieve bestanddeel, en moet dus achteraf verdampen waardoor in dergelijke gevallen in de woning een scherpe geur hangt. Op de particuliere markt zijn er trouwens weinig of geen gels die 100% solventvrij zijn.

Deze systemen verduurzamen vlug, zijn niet wateroplosbaar en zijn daarom minder efficiënt tijdens het diffusieproces in de muur. In natte, met water verzadigde muren is de efficiëntie van drukinjectie zeer slecht omdat men te weinig actief bestanddeel in de muur kan aanbrengen.

Zie bijvoorbeeld het product “Aquaplan” in de doe-het-zelf-handel. Dit liquide product heeft maar 21% dragers en in de gebruiksaanwijzing zegt men ook letterlijk:

” bij verzadigde muren niet injecteren omdat de capillairen gevuld zijn met

water en er daarom geen plaats is voor het product. Wacht daarom tot de

muren droger staan om de injectie verder te zetten.”

In tegenstelling tot de  Dry Plan injectiegel  moeten bij alle watergedragen gels op de particuliere markt de boorgaatjes luchtdicht afgesloten worden (zie technische fiches) met snelcement. Indien de gaatjes open blijven gaat er immers 65% van de gel verloren door uitloop in zijn “condensatiefase”, en door het vervliegen van het aandeel aan solventen. De efficiëntie gaat dus aanzienlijk achteruit!

De algemene quotering voor injectiestoffen:SlechtMatig  goed
Solvent- en ammoniakgedragen injectieX
SilicoonharsenX
Gefluoreerde copolymerenX
Liquide stoffen (doe-het-zelf-handel)X
AlcoxypolisiloxanenX
CrèmesX
Silanen, siloxanen, prepolymeren ( Dry Plan injectiegel)X

De beste diffusie bij 80% concentraat (silanen-siloxanen-prepolymeren) staat beschreven in de technische fiches van het WTCB.

Laat u  niet misleiden door alleen maar hoge concentraten!

Sinds ongeveer 2 jaar zijn er ook “nieuwe” producten op de markt die tot zelfs 85% concentraat en meer hebben. Let hierbij op!! Bij aanwenden van deze producten moeten de boorgaten dichter dan 9cm bij elkaar liggen omdat deze gel te weinig dragers heeft. Het zijn net deze dragers, in de vorm van water, die voor de hoge uitdamping zorgen. Bij een te hoog concentraat is de gel te vast en de dik en is de dampfase kleiner. U kan dit vergelijken met een silicone afdichtingkit… deze is perfect waterdicht maar dampt niet uit omdat deze gel zo goed als 0% dragers heeft. Laat u dus niet misleiden door hogere concentraten… dit is een verkoopargument om een dure prijs te kunnen verantwoorden. Een injectiegel moet uiteraard de juiste actieve bestanddelen hebben maar moet ook een correcte verhouding hebben tussen enerzijds deze bestanddelen en anderzijds de dragers. Wanneer het product te “vast” en te dik is, m.a.w. te hoog van concentraat is, is er te weinig drager (water) aanwezig en kan de gel zich onvoldoende mengen met het aanwezige water in de muur. Hierdoor wordt het minder goed diffuus uiteen getrokken waardoor er vingervorming kan ontstaan (vochtbruggen).

Hoeveel gel heb ik nodig per meter?

in de tabel hieronder kunt u berekenen Hoeveel potten injectiegel u nodig heeft voor een welbepaalde oppervlakte en diepte van de boringen. Bijvoorbeeld om 20 meter te injecteren tegen opstijgend vocht heeft u 3 potten injectiegel nodig van 5 liter, indien de muur 40 centimeter dik is.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x