Dry Plan

Doe het zelf

Opstijgend vocht

VOCHTPROBLEMEN: OPSTIJGEND VOCHT

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is de capillaire werking van de bakstenen in de muur. Je kan dit vergelijken met een suikerklontje dat je in de koffie dept, het klontje trekt de koffie omhoog… Hetzelfde gebeurt in de muur, de baksteen trekt het grondwater omhoog. De aanwezigheid van opstijgend vocht betekent in de praktijk dat de waterkering niet aanwezig is of niet meer werkt.

Hoe herkent men opstijgend vocht?

Het beeld van opstijgend vocht bestaat vooral uit de kristallisatie van de zouten (de salpeter zoals vaak gezegd wordt) die afwerking van de muur doet korrelen en in een latere fase los duwt van de muur. Het aanwezige vocht wordt uitgedampt en is enkel waarneembaar als condens in de ruimte.

Vochtbruggen

Opgelet, men kan ook een opstijgend vochtbeeld krijgen door de zogenaamde vochtbruggen, dit zijn overlappingen van bv bezetting tot onder de waterkeringslijn. Bij de vochtdiagnose kunnen we gaan uitmaken wat de oorzaak is en hoe het moet aangepakt worden. Bij aanwezigheid van vochtbruggen kan men enkel via de carbidetest uitmaken of er echt opstijgend vocht aanwezig is of niet.

De gevolgen van opstijgend vocht

Het gevolg van opstijgend vocht is het afbrokkelen van de bezetting, afbladerende verf, loskomen behangpapier, verhoogde verwarmingskosten en schimmelvorming met de nadelige gevolgen voor de gezondheid.Het verhelpen van opstijgend vocht is dus niet louter een esthetische ingreep maar ook een investering in uw gezondheid en een ingreep die uw verbruik zal doe dalen. De gevolgen van vochtbruggen zijn gelijkaardig aan deze van opstijgend vocht al zijn vochtbruggen makkelijker te herstellen indien ze zich niet in de spouw bevinden.

Condensatie

VOCHTPROBLEMEN: CONDENSATIE

Wat is condensatie?

Condens is een vochtprobleem ten gevolge van een te hoge luchtvochtigheid in de woning, veroorzaakt door structurele vochtproblemen en/of bewoning. Denk maar eens aan de hoeveelheid water die verbruikt wordt per persoon per dag, een gedeelte verdwijnt via de riolering als vloeistof maar wat met het verdampte water? Ademen, zweten, koken, wassen, strijken, douchen enz. dragen allemaal bij aan de vochtigheidsgraad van de woning. Daar komt nog bij dat we allen ons best doen om onze woningen potdicht te isoleren zodat de natuurlijke ventilatie tot een minimum wordt herleid.

De gevolgen van condens

vochtbestrijding-schimmel

De gevolgen laten meestal niet lang op zicht wachten… Muffe geur, druppels op de ramen, schimmel in de hoeken van de ruimtes of achter de kasten, hogere verwarmingsrekening, vaker last van de luchtwegen enz. Momenteel is het verplicht om condens te vermijden in de nieuwgebouwde woningen door middel van een geforceerde ventilatie omdat men er zich sterk van bewust is dat condens een groot en niet te onderschatten probleem is.

Condensatie en gezondheid

Door condens aan te pakken gaat u voor uw woning en voor uzelf een gezonder klimaat scheppen zodat schimmel en geurtjes geen kans meer maken. U zult van een betere nachtrust kunnen genieten dankzij het hogere zuurstofgehalte, de gevoelstemperatuur zal hoger liggen en het zal niet meer klam aanvoelen in huis… Kortom, u geeft uw woning een meerwaarde en uzelf extra comfort.

Vocht in de kelder

VOCHTPROBLEMEN IN DE KELDER

Wat zijn de vochtproblemen in kelders?

De kelder is het fundament waarop uw huis staat en laat dat nu net de plaats zijn die het meest onderhevig is aan de druk van het grondwater en bijgevolg vaak te lijden heeft aan vochtproblemen. Denk maar aan de capillaire werking van de stenen, de uitbloeiing van zouten zoals bij opstijgend vocht, de porositeit van de steen zoals bij doorslaand vocht, de infiltratie bij een lek en schimmels bij een hoge luchtvochtigheid. Alle mogelijke vochtproblemen kunnen in de kelder voorkomen.

De gevolgen van vocht in de kelder

Zoals er verschillende oorzaken zijn, zijn er ook verschillende gevolgen van vochtproblemen in de kelder. Hieronder een opsomming van de gevolgen, zowel voor de constructie, het gebruik als de gezondheid.

 • De muur is vochtig en dus minder isolerend
 • Het uitgedampte vocht in de lucht geeft een hogere relatieve vochtigheid met als gevolg een klam, koud gevoel.
 • Muffe geur.
 • De verhoogde luchtvochtigheid zal op termijn ook een ideale woonplaats vormen voor schimmels en allerlei andere niet graag geziene gasten zoals ongedierte en zwammen, allen niet bevorderlijk voor een goede gezondheid.
 • Druppels op leidingen en plafond.
 • Uitbloeiing van zouten op de muur.

De kelder kan dus niet meer gebruikt worden.

Belangrijk: een objectieve diagnose

De eerste stap om deze zaken te verhelpen is een correcte diagnose van het probleem. Een juiste diagnose is reeds het halve werk. Indien men de correcte oorzaak of oorzaken kan aantonen is het perfect mogelijk alle vochtproblemen structureel aan te pakken zodat u verlost bent van alle nadelige gevolgen. Hiervoor is uitgebreide vakkennis en jarenlange ervaring in vochtbestrijding vereist. Doe daarom beroep op bekwame mensen om u bij te staan bij deze problematiek. Om de kosten van de behandeling te beperken, is een nauwkeurige en correcte diagnose noodzakelijk. De specifieke behandeling is namelijk afhankelijk van de precieze diagnose van het vochtprobleem, vaak gaan verschillende oorzaken hand in hand zodat een oplossing in fases moet worden uitgevoerd. Wij kunnen u begeleiden vanaf de diagnose, over de uitvoering tot de nacontrole van de werken.

Kelderdichting: niet voor doe-het-zelvers

Bij de andere vochtproblemen is het perfect mogelijk om, na de correcte diagnose, de handen uit de mouwen te steken en de problemen zelf aan te pakken. In kelders wordt dit sterk afgeraden. Dit is werk voor specialisten en alleen voor specialisten. Het start bij de gebruikte materialen… Zijn ze geschikt voor de kelder zodat ze een waterdichting vormen maar toch genoeg luchtdoorlatend zijn om ergere problemen op een later tijdstip te voorkomen. Hoe reageren de gebruikte producten met de reeds aanwezige zouten in de kelder, gaan ze geen chemische reactie veroorzaken zodat de schade groter wordt op termijn? Worden de gebruikte producten correct aangebracht? Houdt men rekening met voldoende drogingstijd? Is er genoeg zorg besteed aan de opeenvolging van de verschillende lagen? Dit zijn belangrijke vragen die van toepassing zijn bij het “dichten” van een kelder.

Ook elk gebruik van een kelder kent zijn aangepaste oplossing. Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen een “stapelkelder”, een kelder waar nooit iemand in komt of een leefkelder. Elk van deze toepassingen heeft een aangepaste oplossing. Wij kunnen u hierover alle info geven.

Doorslaand vocht

VOCHTPROBLEMEN: DOORSLAAND VOCHT

Wat is doorslaand vocht?

Doorslaand vocht wordt veroorzaakt door vocht doorlatende bakstenen, openstaande voegen of kieren tussen bouwmateriaal. Het zorgt ervoor dat regenwater makkelijk kan binnendringen in uw woning. Infiltratie van vocht in een gebouw tast het van binnenin aan, maar ook verf komt los en hout kan verrotten. Zo ontstaan natte plekken en schimmels en een verlaagde isolatiewaarde van uw gevel. Doorslaand vocht is tevens een voedingsbodem voor ongezonde leefomstandigheden.

De gevolgen van doorslaand vocht

De gevolgen van doorslaand vocht zijn velerlei:

 • De muur is vochtig en dus minder isolerend waardoor uw verbruik zal stijgen.
 • Het uitgedampte vocht in de lucht geeft een hogere relatieve vochtigheid met als gevolg een klam, koud gevoel. Vaak gaan de bewoners de verwarming hoger zetten om dit te vermijden. Dit is uiteraard geen oplossing maar zorgt opnieuw voor een hoger energieverbruik.
 • De verhoogde luchtvochtigheid zal op termijn ook een ideale woonplaats vormen voor schimmels en allerlei andere niet graag geziene gasten zoals ongedierte en zwammen, allen niet bevorderlijk voor een goede gezondheid.

Wat te doen bij doorslaand vocht?

Om doorslaand vocht tegen te gaan, wordt een opeenvolging van bewerkingen aangeraden. Afhankelijk van de uitkomst van de test met de carstenpijp kan men overgaan tot het waterdicht maken van de gevel. Tijdens de diagnose voert men een grondige analyse uit om de verschillende probleemeigenschappen in kaart te brengen. De muren worden gecontroleerd op poreusiteit, vriesschade, barsten en beschadigde of ontbrekende voegen. Aan de hand van deze resultaten kan men besluiten of de woning al dan niet last heeft van doorslaand vocht.

De behandeling van doorslaand vocht bestaat uit verschillende fases:

 • Reinigen van de gevel
 • Indien nodig terug invoegen van de gevel
 • Indien nodig het “verharden” van de gevelsteen
 • Het plaatsen van de vochtwerende laag op de gevel. Deze bewerking dient best periodiek herhaald worden.

Niet enkel de zichtbare symptomen, maar ook de onzichtbare gevolgen van vocht in de muren moet worden aangepakt. Zo is het altijd aangeraden om de muren langs binnen te laten inspecteren op vochtschade.  Uw diagnoserapport zal u duidelijk oplijsten welke stappen u dient te volgen voor het verhelpen van deze problemen.  Deze behandeling kan uitgevoerd worden door de vakman of door ons of u kan zelf de handen uit de mouwen steken met onze producten, hierdoor is het mogelijk tot 50% te besparen op de werken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x